Veel mensen hebben last van vocht in hun woning. Dit kan heel veel verschillende oorzaken hebben, en daarom ook heel veel verschillende oplossingen. Vocht in huis kan komen door een lekkage die simpel op te lossen is, maar het kan ook een dieperliggend probleem zijn in je woning. Als jij last hebt van doorslaand vocht, is het van belang dat je dit probleem aanpakt. Doorslaand vocht is een van de vormen van vochtoverlast, die redelijk makkelijk te herkennen is. In deze blog lees je alles over doorslaand vocht en hoe je het kan oplossen.

Wat is doorslaand vocht?

Doorslaand vocht ontstaat wanneer vocht van buitenaf, zoals neerslag, tegen de buitenmuur van de woning slaat. De buitenmuur zuigt dit vocht dan op in de muur. Omdat een buitenmuur een redelijk poreus karakter heeft, kan het vocht zich vaak redelijk simpel een weg banen naar het binnenste van de muur. Dit veroorzaakt vochtplekken aan de binnenkant van je woning, die je vaak snel ziet en herkent. 

Wat kunnen de gevolgen van doorslaand vocht zijn?

Doorslaand vocht kan een heleboel vervelende gevolgen hebben, die de levensduur van je woning zelfs kunnen verminderen. Enkele gevolgen van doorslaand vocht zijn beschadiging van de buitenmuren, vocht en beschadiging op de binnenmuren, schimmel op de binnenmuren, een vochtige kelder en een verslechterende isolatie. Dit zijn allemaal problemen die je natuurlijk liever niet wil hebben in je huis. Daarom lees je in deze blog ook meer over een mogelijke oplossing voor doorslaand vocht in je woning. 

Muren impregneren of injecteren

Een oplossing die vaak werkt bij doorslaand vocht is het impregneren of injecteren van je muren. Bij het impregneren van je muren hou je doorslaand vocht tegen. Dit wordt gedaan door het aanbrengen van een beschermende laag op je buitenmuren, waardoor vocht niet binnen kan dringen. Dit is vaak nodig bij poreuze buitenmuren. Je gevel is in dit geval beschermd tegen regen.

 

Je muren kan je ook injecteren. Dit is weer een andere methode om doorslaand vocht tegen te houden. Het injecteren van je muren is een methode om opstijgend vocht te verhelpen. Opstijgend vocht komt voor wanneer je muren grondvocht absorberen. Opstijgend vocht komt vaak voor bij huizen met een slechte waterkering. Bij het injecteren van de muren wordt een vochtwerend middel ingespoten wat opstijgend vocht blokkeert.

Tips en advies van een vakman

Denk jij dat je last hebt van doorslaand vocht na het lezen van dit artikel? Dan kun je het beste een vakman inschakelen om de vochtplekken bij jou thuis te komen bekijken. De vakman kan dan advies geven over de beste methode om het vochtprobleem op te lossen. Een goede vakman voor doorslaand vocht kun je vinden via murenvochtig.nl.