Grootste pendelarmatuur ter wereld

05-07-2017

Etaloid partner Spectral (onderdeel van de RIDI-Groep) leverde het grootste pendelarmatuur ter wereld voor het atrium van een gerenommeerde bank in Londen.

 

Ontwerp Sheppard Robson ID:SR 2015In 2015 benaderde Sheppard Robson ID:SR architecten Spectral Lighting met een uitdagende vraag. Het maken van twee grote ringen om de interne tuin, van een gerenommeerde bank in centraal Londen, te verlichten.

 

De opdrachtgever had als doel het energieverbruik te verminderen, en de verouderde lamtaarns, die het atrium verlichtte, te vervangen.

 

 

De eerste vraag was, zou het mogelijk zijn om een hangend armatuur te produceren, met voldoende lichtopbrengst, om het atrium op een aangenaam niveau van 250 lux te verlichten. Daarbij werd tevens de vraag gesteld, of het technisch realiseerbaar was één van de ringen 12 meter in doorsnede te maken. De architecten waren blij verrast toen Spectral Lighting aangaf de expertise in huis te hebben en de uitdaging aanging.

 

 

Buiten de uitdaging op gebied van uiterlijk en functionaliteit, had Spectral een logistieke uitdaging.

  • Er was slechts een kleine lift beschikbaar om de segmenten het atrium in te krijgen.
  • Daarnaast moesten de segmenten op een stijgerplatform op 11 meter hoogte worden gebracht voor montage.

Het team van Spectral ontwierp individuele secties van circa 1,5 m lang, die samen de ring van 12 meter zouden vormen. Dit resulteerde in 30 afzonderlijke secties. 

Het onregelmatige patroon van de bestaande balken in het gebouw maakten dat de ophangpunten niet op de ideale positie konden komen.  Constructeurs hebben uitgebreide berekeningen gemaakt om de krachten in het frame goed op te kunnen vangen.  Als gevolg daarvan moest het chassis  uitzonderlijk robuust worden uitgevoerd. Spectral ontwikkelde een lichtgewicht maar zeer sterk dubbel aluminium 'spaceframe', verwant aan die van de romp van een vliegtuig. De zijpanelen werden gemonteerd nadat de hoofdconstructie samengebouwd was.

Het ontwerp voor de zijpanelen kwam van Sheppard Robson ID:SR architecten, met veel aandacht voor details.

 

Het project kende veel onbekende factoren. Om problemen in een vroeg stadium te kunnen tackelen,vervaardigde Spectral een Mock-Up van een deel van de ring op volledige grootte. Deze werd in de Fabriek bij Jungingen in Duitsland beoordeel door het ontwerpteam op o.a. lichtverdeling, gewicht, afwerking en bouwmethode 

Gegevens op een rij:

  • 2 cirkels,12  +  5.8 meter
  • Totaal 15.000 leds
  • Lichtstroom 390.000 lumen
  • Opgenomen vermogen 2.750 Watt
  • Gewicht ca. 2 ton

 

Tijdens het hele proces maakte één van de aannemers de gewiekste opmerking "dit is zeker het grootste armatuur in de wereld", 
Dit zette het team aan het denken, misschien was dit wel waar!

Na een zoektocht bleek de 12 meter ring in aanmerking te komen voor het grootste gemonteerde armatuur ter wereld, en is bij het Guinness Book of Records een record poging ingediend.

Na meting ter plaatse, werd door het Guinness Book of Records certificering afgegeven:
Grootste pendelarmatuur, 12,1 meter,  zoals gemeten op 22 maart 2017!