Wanneer je thuis wilt gaan klussen zijn er veel dingen waar je op kunt letten. Het inrichten van een goede werkplaats is er daar één van. Het is goed om een veilige werkplek te creëren voor jezelf, en de ander mensen binnen het huishouden.

 

De ruimte voor de werkplek

Voordat je kan beginnen met klussen is het verstandig om een vaste werkplaats te hebben. De eerste stap die daarbij komt kijken is de ruimte waar je jouw werkplaats gaat creëren. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten bij het zoeken naar een geschikte ruimte. Wanneer je thuis bijvoorbeeld een garage, een schuurtje of een tuinhuisje hebt, zouden dit nog wel eens goede plekken kunnen zijn voor het creëren van een werkplek. De garage is dan natuurlijk de nummer één werkplaats. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat deze al in gebruik is, er kan misschien een auto staan of een paar fietsen. Je kan er dan voor kiezen om de ruimte op te splitsen in twee aparte ruimtes. Wanneer je kiest voor een ruimte voor de werkplaats is het goed om te letten op eventuele ramen of deuren die open kunnen. De kans dat jij in jouw werkplaats wat gaat zagen, schuren, verven of lakken is natuurlijk heel groot. Het is dan belangrijk dat deze stoffen zo snel mogelijk de ruimte verlaten. Dit kan anders nadelig zijn voor de gezondheid van jou en de rest van het gezin.

 

Het inrichten van je werkplek

Wanneer je een goede ruimte hebt gekozen voor het creëren van een werkplaats, komt de volgende stap. Het inrichten van de werkplaats kan beginnen. Bij het inrichten van een werkplaats zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Denk bijvoorbeeld goed na over de plaats van de werkbank(en) en de plaats van de opslag van al het materiaal. Bij ghala is van alles te vinden om je werkplaats zo goed mogelijk in te richten. Het is belangrijk om je werkplaats te ordenen. Op deze manier kun je veilig en geordend te werk gaan. Om ruimte te besparen zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Het gereedschap wat je vaak gebruikt, denk bijvoorbeeld aan schroevendraaiers en een hamer, zou je met een systeem aan de muur kunnen hangen. Dit zou je heel goed boven je werkbank kunnen hangen. Op deze manier heb je al het gereedschap wat je vaker gebruikt binnen handbereik, en het scheelt ook nog eens ruimte.

 

Veiligheid in de werkplaats

Veiligheid is het allerbelangrijkst wanneer je gaat klussen. Wanneer je kleine kinderen in huis hebt is het van belang dat deze niet bij het gereedschap of ander materiaal kunnen. Een goede manier van opbergen is dan het gebruik van een werkplaatskast. Deze kasten zorgen voor een veilige opbergplek voor al je spullen. Naast dat het veilig is, is het ook nog eens mooi opgeruimd. Zorg er ook altijd voor dat je tijdens het klussen gebruik maakt van persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook al ben je met een kleine klus bezig, er kan altijd wat mis gaan.