Bij het beveiligen van een woning wordt vaak uitgegaan van verschillende lagen. Een eerste laag helpt je inbrekers af te schrikken, wanneer zij nog niet begonnen zijn aan hun inbraakpoging. Dit doe je bijvoorbeeld door een bordje op te hangen, dat je in huis gebruik maakt van alarmsystemen. Een alternatief is het ophangen van een camera aan de gevel van de woning. Ook een slimme deurbel is tegenwoordig erg populair. Het schrikt inbrekers niet alleen af; je weet voortaan ook precies wie er voor de deur staat als men laat op de avond nog bij je aanbelt. In dit artikel lees je meer over deze lagen.

Tweede laag gevormd door een stevig slot

Mocht een inbreker toch een poging wagen bij je woning binnen te komen, moet een slot op de voor- of achterdeur deze een zo goed mogelijke weerstand bieden. Kies altijd voor meerpuntssloten op deuren. Bij voorkeur een slot met tenminste drie verbindingen met het kozijn. De kwaliteit van sloten lees je af aan de beoordeling die Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) het model geeft. Deze beoordeling loopt op tot maximaal drie sterren. Kijk overigens niet alleen naar de kwaliteit van het slot op je deuren; besteed minsten zoveel aandacht aan de sloten op ramen.

Alarmsysteem in de derde laag van je inbraakpreventie

De derde laag van je inbraakbeveiliging vorm je met een alarmsysteem. Alarmsystemen schrikken inbrekers af, wanneer het hen lukt de woning binnen te dringen. Immers, met een alarmsysteem neemt de pakkans sterk toe. Je waarschuwt omwonenden en voorbijgangers met een geactiveerde alarminstallatie, die op hun beurt de hulpdiensten in kunnen schakelen. Je kunt deze alarmsystemen zelf samenstellen. Kies bijvoorbeeld voor een mix van bewegingssensoren, magneetcontacten, enzovoorts. Een slotenmaker kan je helpen het alarmsysteem voor jouw woning vorm te geven.