Het bepalen van de waarde van je huis kan verschillende redenen hebben. Wanneer je jouw woning gaat verkopen is het handig om de waarde te taxeren. Ook wanneer je een woning wilt gaan kopen, zou je dit kunnen checken om te kijken of de prijs reëel is.

 

Op welke manier wordt de waarde bepaald?

Makelaars en taxateurs werken samen om de waarde van een huis vast te stellen. De ligging van de woning speelt bij het bepalen van de waarde een grote rol. Wanneer de woning langs een drukke weg of een spoor ligt, kan de waarde minder hoog zijn dan een gelijkwaardige woning in een nieuwbouwwijk. De economie van de stad speelt ook mee. In een bruisende stad zal een woning al veel meer kosten dan in een zogenoemde krimpregio. De kadastrale data komt ook aan bod. Deze data laat zien welk perceel hoort bij de woning. Hierin worden de grenzen met omliggende woningen weergegeven. Wanneer je een woning wilt kopen, kun je met deze data een goed beeld krijgen van de grond die hierbij hoort. Buiten de ligging van het huis is de staat ook erg belangrijk. Wanneer er bijvoorbeeld veel onderhoud aan het huis nodig is, zal de waarde lager zijn vergeleken met een woning waar je zo in kan. Denk bijvoorbeeld aan een woning met een nieuwe keuken, nieuwe vloer etc.

 

Wat is de WOZ waarde?

De WOZ is een indicatie wat de waarde van een woning ongeveer zal zijn. Deze waarde wordt bepaald door de gemeente waar de woning zich bevindt. Deze waarde wordt bepaald door de ligging, staat en de oppervlakte van de woning bepaald. De WOZ waarde kun je bij jouw gemeente gemakkelijk opvragen. Een waardebepaling huis van de gemeente kan wel veel verschillen met de marktwaarde van de woning. Dit kan komen doordat de gemeente deze berekening ieder jaar opnieuw maakt. Een ander eventueel nadeel is dat de gemeente bijvoorbeeld een nieuwe badkamer of nieuwe keuken niet meeneemt in de berekening van de hoogte van de WOZ waarde.

 

De WOZ waarde is niet de vraagprijs

Het is bij het aanvragen echt belangrijk dat je er rekening mee houdt dat dit bedrag niet hetzelfde is als als de vraagprijs voor de woning. Het kan maar zo zijn dat de vraagprijs van de woning hoger ligt dan de WOZ waarde. Dit komt dan dus omdat er bij de berekening van de WOZ waarde alleen wordt gekeken naar de ligging en de oppervlakte van de woning. Wanneer jij een hele moderne badkamer of keuken hebt laten bouwen, zal dit geen effect hebben op de WOZ waarde, maar wel op de vraagprijs voor de woning. Nu praten we natuurlijk alleen maar over een koopwoning. De WOZ waarde heeft niet alleen effect op koopwoningen, ook bij huurwoningen krijg je te maken met deze waarde. De WOZ waarde wordt bij een huurwoning op dezelfde manier bepaald als bij een koopwoning. De hoogte van deze waarde bepaald bij een huurwoning wat jij per maand moet gaan betalen om daar te wonen.