Een lekkend dak kan grote gevolgen hebben voor de staat van de houten constructie onder de dakbedekking. Het vocht wat van buiten via deze beschadigingen in de dakbedekking naar binnen komt, trekt mogelijk in de houten balken. Dit kan een dergelijke constructie ernstig verzwakken; houtrot ligt immers al snel op de loer. Daarbij kan het leiden tot schimmels op zolder. Wanneer is een dak vervangen noodzakelijk, als je een dergelijke situatie wilt voorkomen? Wat komt er kijken bij het vervangen van de dakbedekking en wie helpt je hierbij? In dit artikel lees je er meer over.

Periodiek onderhoud aan het dak uit laten voeren

Bij een lekkage is een dak vervangen vaak niet direct noodzakelijk. Neem bijvoorbeeld een beschadigde bitumen dakbedekking; kleine beschadigingen kunnen relatief makkelijk hersteld worden door een dakdekker. Hetzelfde geldt voor schade aan een dak met dakpannen of riet. Om de kans op schade aan het dak te verkleinen, is het raadzaam het dak regelmatig te laten onderhouden. Een dakdekker of loodgieter ondersteunt je hierbij. Zorg dat een lekkage zo snel mogelijk hersteld wordt, om vochtschade aan je woning te voorkomen. Een loodgieter kan een professionele lekdetectie uitvoeren.

Vervangen van een dak na 20 tot 30 jaar

Pas na een jaar of 20 à 30 is het vervangen van het dak het overwegen waard. Op een bepaald moment zal de dakbedekking dermate ernstig versleten zijn, dat het herstellen ervan kostbaarder wordt dan het vernieuwen hiervan. Een dak vervangen kun je overlaten aan een dakdekker of loodgieter in de regio. Er zijn verschillende manieren waarop je de levensduur van de dakbedekking kunt verbeteren. Kies bijvoorbeeld voor een dunne laag grind over een bitumen dakbedekking, of voorzie het dak van verschillende grassen en mossen. Een dergelijk groen dak is ontzettend duurzaam; je ziet deze groene daken steeds vaker in woonwijken.